Att ljussätta rätt…

…är en konst i sig! Men ack så viktig sådan!

Idag har det varit en innehållsrik dag. Jag gick upp i ottan för att åka in till Malmö och lyssna på en inspirerande och underhållande föreläsning om Sharkonomics. Stefan Engeseth berättade om hur vi kan lära från hajarnas liv och beteende och applicera det på affärsstrategier och företagande. Mycket intressant och tänkvärt!

Efter föredraget åkte jag till ett belysningsföretag för lite information och rådgivning inför ett belysningsuppdrag som jag håller på att jobba med. Det gäller en entré till ett företag, vilket ju är det första intrycket och det som syns utåt och därför känns extra viktigt. Det är så spännande med belysning – det gör så otroligt mycket för rummet. Och LED-tekniken ger ju oändliga nya möjligheter när det gäller ljussättning.

Om du vill lära dig mer om ljussättning i hemmet kan jag tipsa om boken Ljussätt ditt hem av Kai Piippo och Emma Ångström. Annells katalog är också mycket användbar och informativ, framför allt för belysning i offentlig miljö.

Ni har hittat belysningstips i mina tidigare inlägg, men här kommer en repetition när det gäller val av armatur och ljussättning av ett rum (som ju är så mycket mer än att bara hitta en snygg eller häftig lampa, vilket i och för sig kan vara en fin detalj i inredningen…).

  • Tänk alltid på funktionen. Dela upp rummet efter dina behov och ljussätt därefter.
  • Ett rum behöver flera ljuskällor av olika slag, så att ljuset kan varieras och anpassas efter årstid, tid på dygnet, behov och aktivitet. Ofta gör vi det felet att vi har för få ljuskällor i rummet.
  • Grunden för en bra belysning är ett brett och jämt allmänljus från en taklampa och från dagsljuset. Komplettera detta med punktbelysning.
  • Eftersträva att skapa en balans mellan ljus och skugga genom att punktbelysa olika delar av rummet.
  • Se till att belysningen inte bländar.
  • Sänk gärna takarmaturerna lite – ofta hänger de för högt. En tumregel är att armaturen över matbordet ska placeras 55-60 cm från bordsytan. Då får man bra punktbelysning och undviker bländning. Men typ av armatur och rum, samt tycke och smak spelar naturligtvis också in.
  • Använd gärna en dimmer som kan dämpa ljuset vid behov.
  • Tänk på att ljusa färger reflekterar ljuset, medan mörka färger absorberar det.
  • Om man blandar olika ljuskällor med olika färgåtergivningsegenskaper, brukar inredningen bli varierande och spännande.
  • Tänk på att formen och strukturen på lampans skärm kan ge spännande mönster och speglingar på väggarna och i taket. Men det kan också blir för dominerande i rummet…
  • Låna hem lampan och prova dig fram för bästa resultat! Det är viktigt att se hur den ser ut tänd hemma hos dig.
  • Ta hjälp av personalen i en fackhandel, om du tycker det är svårt att välja rätt och hitta bra alternativ till glödlampan. De är ofta väldigt duktiga. Själv tycker jag att halogenlampor brukar ge ett fint ljus.
  • Slutligen, glöm inte bort den viktiga stämningsskapande belysningen! Och inget ger ju ett så vackert sken som riktig eld och tända ljus!

Efter en hel dag med belysning i tankarna, avslutades kvällen i stallet tillsammans med dottern!

Nu ska vi tända många ljus, dimma ner, skapa stämning och slappa lite…

Ha en riktigt skön kväll!

Christina

2 svar på ”Att ljussätta rätt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *