Concepts by Arne Jacobsen

Tittar in på bloggen som hastigast för att önska er en trevlig fredag!

Jag la precis ut den här bilden på Instagram (ambienti_inredning) och kom på att jag kunde visa den här också (alla bloggläsare följer mig ju inte på Instagram)…

När vi köpte Arne Jacobsens fina bokstavsmuggar från Design Letters till dottern i förra veckan, passade jag på att handla ett snyggt anteckningsblock till mig själv – C som i Concepts, men även min initial…Passar ju perfekt! Kalendern som ligger under kommer från Bookbinders och det blev svagt rosa tulpaner till helgen.:)

Nu måste jag packa ihop mina saker och skynda mig i väg till veckans sista möte!

Ha en riktigt härlig fredag!

Christina

Liselotte Watkins illustrationer hos Granit

Nu på vårkanten brukar jag alltid få lite extra lust att städa, rensa ut och organisera. Jag älskar vackra askar och lådor i olika storlekar, där man kan gömma undan småsaker och få rena ytor.

De här fina askarna är formgivna av Liselotte Watkins exklusivt för Granit. Produkterna är designade för att passa specifikt i en walk-in-closet-inspirerad miljö, men jag tycker att de passar lika bra i arbetsrummet eller i vilket rum som helst egentligen. Hattaskarna är ju bara så snygga!

Konstnären och illustratören Liselotte Watkins är bosatt i Milano. Hon skapar alltid personer och deras omgivning när hon tecknar. Hon berättar själv att hon är på jakt efter en ny studio och i denna illustration troligen har skapat en slags drömstudio – ett drömscenario med alla saker i ordning och massa plats att rita och fixa. Precis så som jag också vill ha det!

Förutom de fina askarna ingår det ett doftljus, en galge i återvunnet papper, en väska och ett print i serien. Produkterna började säljas i förra veckan och säljs i begränsad upplaga i Granits fysiska butiker samt i webbshopen under februari månad. Det gäller med andra ord att skynda sig! Jag tänkte passa på att kolla in dem när jag ska in till stan lite senare i veckan…

På min dotters önskelista till födelsedagen stod det bland annat att hon vill rensa i sitt rum, få bättre förvaring och lite nya ”vuxnare” saker. Jag har bland annat lovat att sy ett tygförhänge framför en låg hylla, för att dölja böcker och annat som hon tycker har lite för mycket färg för att passa in i inredningen. Sådan mor, sådan dotter! Rummet går i vitt, lila, svart och grått. I förra veckan köpte vi lite nya förvaringsboxar och Arne Jacobsens snygga muggar med bokstäver som pennmuggar. Det blev fina förvaringsboxar från Hemtex i grå och vita nyanser. De är både snygga och väldigt prisvärda!

Förvaringsboxar från Hemtex.

Jag lovar att visa bilder från dotterns rum när allt är på plats…

Ha en fortsatt fin dag!

Christina

ForLife – stöd till cancerforskningen

Det här fina armbandet sitter just nu på min arm av en alldeles speciell anledning, nämligen för att stödja cancerforskningen. Det är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat, eftersom jag själv har många närstående som har drabbats av sjukdomen.

 Armbandet har tagits fram via sysselsättningsprojektet ForLife. Projektet föddes då ett flertal nära personer till grundarna, inom loppet av ett år, drabbades av olika typer av cancer. ForLifes grundare bestämde sig för att själva vara med och göra skillnad inom utvecklingen av cancerforskning. Grundidén är att sälja enkla, smarta och användbara produkter där hela överskottet går till cancerforskningen.

Vill du också vara med och göra skillnad? I så fall kan du köpa armbadet här. Armbandet kostar 100 kr och finns med budskapen Zero Cancer och For Life. De svartvita armbanden med pärlor i silver eller guld är helt nya. Jag har sedan tidigare ett ett armband med färgglada pärlor som jag också gärna använder. Det finns också ett smart barnarmband som man kan få sitt mobilnummer på. Du hittar alla modellerna i webbutiken, där det också  finns halsband och tuffa mobilskal.

Ha en fortsatt skön dag!

Christina

Stockholm Aquatic – Så snyggt…!

Idag har Stelton lanserat Stockholm Aquatic, en kollektion vackra stilrena skålar och vaser formgivna av designduon Prins Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg.

Skålarna och vaserna är gjorda i aluminium och emalj och inspirationen till Aquatic (som är seriens första design) kommer från skärgården och havet. Det konstnärliga mönstret skiftar i Östersjöns blå nyanser och påminnner om vågorna som bryter på havet. Mönstret är handgjort och varje produkt är därför unik.

Jag gillar de rena vackra formerna och den lite japansk inspirerade stilen. Och så uppskattar jag att föremålen inte bara är vackra, utan även funktionella och till för att användas! De är lika snygga som solitär som i grupp och är även lätta att kombinera med andra föremål och serviser.

Kollektionen som består av tre vaser och fyra skålar i olika storlekar, säljs exklusivt på NK Glas, Porslin & Kök fram till den 2 mars, men släpps sedan i butiker i hela Sverige.

Stockholm Aquatic är den första designen i serien. Den andra designen, Stockholm Horizon, kommer att lanseras senare under året. Spännande!

Ha en fortsatt skön vecka!

Här nere i Skåne har sportlovet precis börjat. Dottern har ridlektioner inbokade nu i början av veckan, men sedan blir det nog en liten utflykt i slutet av veckan…

Christina

Happy Valentine’s Day!

Lagom till Alla Hjärtans Dag är hela familjen på benen igen! Det har varit sega veckor med influensa, feber och infektioner och det blev en penicillinkur till slut…Men nu äntligen tycks det vända lagom till sportlovet!

På Alla Hjärtans Dag skämmer vi bort varandra med blommor och små presenter, har det mysigt tillsammans och äter något extra gott. Hur firar ni dagen?

Mina käraste vet att jag älskar vita rosor…

Jag önskar er en riktigt mysig och kärleksfull Alla Hjärtans Dag!

Christina

Utvalt från Stockholm Furniture & Light Fair…

Det är alltid lika svårt att sammanfatta en hel mässa i några få bilder, men här kommer några av mina favoriter från Stockholm Furniture & Light Fair (andra sparar jag till kommande inlägg)…

Generellt tycker jag att årets mässa bjöd på mycket mer färg än tidigare år; gröna toner (alltifrån mörkt skogsgönt till lite ljusare toner), terrakotta och orange i olika nyanser, senapsgult, mörkt blåsvart – men även pasteller och neutrala toner. Fogias monter är ett bra exempel…

 Fogia visade många snygga stoppade möbler. Och kolla in det praktiska lilla bordet Bowl, som är som en liten skål, formgivet av Andreas Engesvik…

Gubi hade en snygg monter, som även den gick i samma färgskala…

Wästberg visade stora överdimensionerade armaturer i form av koner i tre storlekar, Extra Large Pendant, som skapar intryck av ett rum i rummet när de t ex hänger över ett bord. Design Claesson Koivisto Rune.

Gärsnäs visade bland annat den snygga snurrstolen Emily II, designad av Färg & Blanche. Pelarbordet är formgivet av David Regestam/Wingårdhs. Läckert med den ”flätade” väggen bakom!

De stoppade möblerna är nätta med arbetade sömmar och detaljer i mjuka former som här på Lisa Hillands vackra soffa Bride för norska LK Hjelle.

Menu har väldigt mycket snyggt i sitt sortiment. Jag fastnade för det praktiska skrivbordet med massor av lådor och fack. Stolen i plywood och stålrör är designad av designduon Afteroom, som fick pris som Årets stjärnskott i Elle Decoration Design Award 2015. Jag gillar även hängaren och de underbara textilierna. Den snygga bordslampan Concrete med betongfot och en mässingsknapp skymtar i bakgrunden…

Danska Woud är ett helt nytt inredningsmärke. De dekorativa och praktiska hyllorna finns i olika storlekar (och visades även i en grå ton).

Woud hade även många andra snygga möbler och inredningsdetaljer i sin monter. Ett märke som jag definitivt ska kolla in lite nogrannare!

Friends & Founders blev en favorit redan på förra mässan (inlägget därifrån hittar ni här). Soffan Net har precis fått Elle Decorations designpris som Årets utemöbel.

Även Skagerak hade en väldigt snygg monter. Jag älskar den tonade väggen! De visade bland annat en jätte snygg dagbädd (men om ni söker en dagbädd ska ni även kolla in de som finns hos Menu)…

Sika Designs härliga monter kändes verkligen vårig och inbjudande! Viggo Boesen’s klassiska Fox Chair och min favorit Ottoman formgiven av italienaren Franco Albini visades i krispigt grönt…

Materialen som dominerar i vår (i alla fall i den skandinaviska stilen) är naturmaterial som trä, olika metaller, kork, läder, rotting, terrakotta, lera, marmor i olika färger, betong, glas och tyger av naturfibrer. Och gröna växter är ett måste! Men det kunde även ses inslag från en annan stil lite här och där (bland annat i trendutställningen), nämligen Art Deco med influenser från 20- och 30-talen, geometriska former, sammet, mörkt trä, och gärna en palm i en kruka som exotiskt inslag.

Det satsas även mycket på offentliga miljöer; möbler och praktiska detaljer i snygga material och färger – allt för att skapa flexibla, funktionella och trivsamma miljöer. Men mer om det i kommande inlägg!

Ha en fortsatt skön kväll!

Här har solen skinit idag och snödropparna och vintergäcken blommar för fullt under häcken…:)

Christina

Question time och smygtitt på Ilse Crawfords kollektion för Ikea

Det var en roligt men mycket intensiv dag på Stockholm Furniture & Light Fair igår. Massor av nyheter, inspiration och intressanta möten! Jag lovar att berätta mer och visa bilder i kommande inlägg…

”Design is a verb, not a noun.” står det på väggen på utsidan av Ilse Crawfords lounge på mässans entrétorg. Som jag berättade i förra inlägget är Ilse Crawford Guest of Honour vid årets mässa. I sin utställning och lounge Question time vill hon engagera besökarna genom en rad frågor och loungen är en plats för eftertanke och reflektion. Jag sjönk ner en stund i den här underbara stolen…

Jag lyssnade också på ett mycket intressant och personligt föredrag med Ilse Crawford, då hon berättade om sina olika projekt och erfarenheter som formgivare och inredare. Hon berättade bland annat om Studioilses samarbete med Ikea. Det har resulterat i kollektionen SINNERLIG som når varuhusen i höst, i augusti närmare bestämt.

I går smygvisades kollektionen vid en pressträff på hotellet Ett Hem, som för övrigt är inrett av Ilse Crawford (pressbilder från Ikea).

Kollektionen SINNERLIG är resultatet av ett samarbete som startade i Vietnam men som fick sitt genombrott i Portugal. Kork, glas och kraftig, glaserad keramik är centrala material i kollektionen där stor omsorg har lagts vid minsta detalj. Kollektionen består av möbler, textilier och användbara objekt som förmedlar upplevelsen av naturliga material och värdet av mänskligt hantverk. Delarna i kollektionen är autentiska, praktiska och framför allt mänskliga. Dessutom väl förankrade i ett ömsesidigt, mycket djupt, intresse för människors behov och drömmar för ett bättre liv hemma.

– Det har varit fantastiska dagar här i Stockholm. Jag har haft underbara samtal med personer som är nyfikna på vår design. När vi startade den här resan tillsammans ville vi utforska, utveckla och spränga gränserna för hur Ikea tillverkar produkter och använder material. Genom att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt ville vi försäkra oss om att det rationella och det emotionella skulle arbeta tillsammans, säger Ilse Crawford.

Visst låter det spännande!

Delar av den nya kollektionen för Ikea visas i loungen på mässan.

Ha en riktigt skön fredag!

Här hemma ska det bli lite försenat födelsedagsfirande för dottern. Sleepover med film och spel tillsammans med kompisarna är planerat…:)

Christina

Ilse Crawford – Guest of Honour 2015

Äntligen börjar jag känna mig lite piggare! Det har varit sega dagar med influensa och feber, och orken och inpirationen att blogga har inte riktigt funnits…

Men den här veckan gäller det att vara på benen! Det är åter dags för Stockholm Furniture & Light Fair och det händer även mycket spännande kring mässan. Jag planerar att åka upp till Stockholm på onsdag.

För tolfte året i rad bjuder Stockholm Furniture & Light Fair in en internationell designer eller designstudio för att gestalta en lounge på mässans entrétorg. I år har uppdraget gått till Ilse Crawford.

Med sin utställning och lounge Question time vill Ilse Crawford engagera besökarna genom en rad frågor och loungen är en plats för reflektion och eftertanke som kontrast till den i övrigt ”stimmiga” mässmiljön.

Ilse Crawford föddes i London. Hon inledde sin karriär som journalist och vid 27 års ålder fick hon uppdraget att starta brittiska ELLE Decoration. Tio år senare blev hon vice president på Donna Karan Home i New York. Hon återvände till London 2001 och startade sin egen designbyrå – Studioilse, som idag har 20 anställda. Tillsammans med designteamet gör Ilse Crawford sin livsfilosofi till verklighet och skapar miljöer där människan känner sig bekväm, oavsett om det gäller en offentlig miljö eller en hemmiljö. Produkterna och möblerna ska underlätta för människan i vardagslivet. Ilse Crawford har haft många spännande uppdrag, såväl i Sverige som internationellt och har vunnit flera utmärkelser.

 En personlig favorit är den vackra vasen Mama formgiven för Georg Jensen. Den finns i två storlekar och säljs bland annat hos Artilleriet….

Jag ska definitivt ta mig lite tid till eftertanke i Ilse Crawfords lounge! Hon håller även ett föredrag som jag hoppas hinna gå på…

Ha en riktigt skön vecka!

Christina